Kérdés:
Hogyan párásíthatom meg a helyiséget párásító nélkül?
Sterno
2016-01-20 21:34:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tél van, hideg van, és a házamban folyamatosan fúj a meleg. Ettől a levegő nagyon száraz és kellemetlen a légzése, különösen éjszaka, amikor megpróbálok aludni.

Vannak-e valamilyen megfelelő módszerek a hálószobám nedvesítésére anélkül, hogy valóban párásítót vásárolnának? Az egyetlen, amiről igazán tisztában vagyok, az a forró vízzel való zuhanyozás, de nem akarom, hogy ennyi vizet éjszakán át folytassam. Ráadásul nem alszom a fürdőszobában.

2 emeletes házban élek, és télen ügyelek arra, hogy minden ajtó zárva legyen. A nappalimat így fűtöm, de a hálószobámat nem, hideg lesz, de kényelmes a lepedők alatt.
Érdemes megfontolni a ház hőszigetelését. És sok helyiségben (konyha, hálószoba, ...) a hőmérsékletnek nem kell 18 ° C felett lennie. Mindkét tipp hosszú távon pénzt takarít meg (az energia árától függően).
Zárja le a zuhany lefolyóját dugóval vagy törölközővel. Ezután töltse meg az alapot néhány centi vízzel, és hagyja nyitva az ajtót.
Zárja le (vízzáróan) az összes ajtaját és ablakát, majd döntsön le egy csövet.
Szar, ez a Q védett, így nem tudok választ küldeni. Ugyanaz volt a kérdésem, mint neked, ezért kimentem, és vettem ezekből 4 vagy 5 darabot. https://s7d2.scene7.com/is/image/homedepotcanada/p_1000669780.jpg - Ezüst csipkés kanóccal érkeznek, de ha egyszer elfogynak, akkor csak meg lehet őket rabolni, és pontosan ugyanúgy működnek. Csak fel kell tölteni a vizet.
@TechnikEmpire Tehát a védelem azt tette, amire kellett volna ... A "megvásárolni egy csomó párásítót" nem * válasz a "Hogyan párásíthatom meg a szobát párásító nélkül?"
@DavidRicherby Ez nem párásító, hanem műanyag vödör, amely vizet tart és a már meglévő szellőzőnyílásait kihasználva elősegíti a gyorsabb elpárolgást. Nem csatlakozik a falhoz. Szavazott válaszok itt: cserepek és műanyag vödrök vásárlása a víz megtartására, hogy elpárologjon a levegőbe. A fadobozos autó autó, a Mazda autóm, csak egy autó.
Miért nem akar párásítót vásárolni? Számos választ látok, amelyek szerint vízforralóhoz teáskanna vagy rizsfőző használható. Igen, ez működik, de sokkal drágább, mint párásítót vásárolni. Ha egy vödör vizet tesz a radiátorra vagy a fűtőcsatornára, az olcsó, de nem túl hatékony.
Talán úgy döntök, hogy a párásító vásárlása a legjobb megoldás. De mielőtt a házam több szobájára költeném a pénzt, alternatívákról szeretnék hallani. Ez a webhely lényege, ugye ... alternatív megoldások megtanulása a problémákra?
FYI: [A nyitott fűtőelemekkel ellátott elektromos fűtőberendezések „szárítják-e a levegőt” vagy „elégetik-e az oxigént?”] (Http://skeptics.stackexchange.com/q/6620/7654)
Tizenegy válaszokat:
fredley
2016-01-20 21:42:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A szárítóba való behelyezés helyett a ruhaneműt szárítsa szárazra a házában. Ez sok nedvességet enged a levegőbe. Attól függően, hogy milyen gyakran mossa a ruháit, ez elegendő lehet.

Ha nem néhány nedves, a radiátorokra akasztott törölközőt (feltételezve, hogy nem elektromos) ugyanaz a hatás.

Miért "feltételezve, hogy nem elektromosak?" Rögtön azt gondolom, hogy "a víz vezeti az áramot", de az elektromos fűtőtest külső héja valójában nincs villamosítva, így ez nem releváns. Mi a probléma itt?
@MasonWheeler Az elektromos radiátor belsejében lévő elem eléggé felmelegszik ahhoz, hogy a közelében ülő holmikat megégesse. A melegvizes radiátorok nem.
Nagyon fontos, hogy soha ne takarjon be semmilyen elektromos fűtőtestet. Olyan pontig tudják és meg is fogják a hőt, hogy égnek. Kétszer is kockázatos bármit is nedvesen elhelyezni a nem erre tervezett nagyfeszültségű elektromos készülékek közelében.
LPT: Ne égesse le a házát.
Ezt nagyon hideg éghajlaton szoktam csinálni, működik. De nem mosakodtam minden nap, ezért vettem fürdőlepedőt, kissé permeteztem őket a kézi zuhanyzóval (van egy ilyen, ugye?), Majd felakasztottam a hálószobába, általában pár órával lefekvés előtt. Reggelre kiszáradnak. Használjon erre régi törülközőket, mert a mész és más vízlerakódások elég hamar tönkreteszik a törölközőket.
CharlieHanson
2016-01-21 16:42:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A „hagyományos” párásítók a következőképpen néznek ki:

Humidifier

Ez csak egy kerámia edény, kampóval, amely a radiátor felett lóg. Töltse fel vízzel, és a víz elpárolog, amikor a radiátor felmelegíti.

Ezt utánozhatja a radiátorán lógó edénnyel vagy tálal. Ha van helye, a legegyszerűbb megoldás az, ha egy edényt helyez a radiátor tetejére.

Nem volt ritka, hogy illatokat adjon a vízhez, például levendulának; ez állítólag segített leküzdeni a szoba „fülledtségét”.

Kisebb korrekció az, hogy a radiátor hője nemcsak a párolgás fokozására szolgál, hanem fontos, hogy a vízzel telített, forró levegőt mozgassa a folyadéktól.
Talán az újabb, légmentesebb házakban más a helyzet, de az én kis 1300 sf-esem párásítója. háznak napi gallon vizet kell elpárologtatnia, hogy a páratartalom megfelelő legyen a téli télen. Egy ilyen kis konténer nem változtatna kicsit.
Van egy 1800-as évek végi házam, és egy-két tálca víz a radiátorom tetején kegyetlen különbséget okoz a beltéri páratartalomban. Ha valóban van annyi légáramlása, hogy ez nem segít, _ egy kis összeget kell feltárnia a ház légzárásával; ez a legjobb eergyógyító befektetés, amelyet megvalósíthat.
Biztos vagyok benne, hogy a külső levegő hőmérséklete fő tényező bármely párásító vízfelhasználásában. Az enyém csak kb. Napi egy korsót használ fel, hogy a páratartalom 40% felett maradjon, de Arizonában élek, ahol a külső levegő télen valószínűleg átlagosan 60F.
Az USA-ban az elmúlt 40 évben épült házak többségében nem használnak radiátort (vagyis központi légi és légkondicionáló rendszerrel rendelkeznek). Az egyetlen épület, amelyre gondolhatok, hogy valaha rendszeresen járok, amely esetleg felhasználhatja ezt a javaslatot, az egyházam.
vladiz
2016-01-21 03:49:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sok szobanövényt elhelyezhet a szobában, ezek természetes módon növelik a páratartalmat. Vegyünk néhány cserepet nagy levelű növényekkel.

Néhány példa:

Páfrány

fern

Spathiphyllum (Peace Lily)

Peace lily

További pozitív hatás lesz hogy felszívnak néhány egészségtelen anyagot a beltéri levegőből.

Természetesen rendszeresen öntözni kell őket.

A hálószobában található növények, kivéve, ha nyitott ablakok vannak, általában nem jó ötlet. A napfény hatására a növények oxigént termelnek. Napfény nélkül azonban ez teljesen más történet. Biztosan nem fuldokol, de észrevehetően befolyásolja alvási kényelmét.
@StephanBijzitter A növények által az éjszaka folyamán elfogyasztott oxigénmennyiség elhanyagolható, és nem lesz hatással az alvási kényelemre. A növények valójában csökkentik a benzol és a formaldehid szintjét a szobában, és pozitív hatással lesznek az alvásra
@StephanBijzitter Van-e forrása arra az állításra, hogy "" észrevehetően befolyásolná alvási kényelmét * "?
Csak vegye figyelembe, hogy a liliom halálos méreg, és különösen a macskák és a kisgyermekek vannak kitéve (mindkettő hajlamosabb a növények fogyasztására, mint a háztartás legtöbb tagja).
A Spathiphyllum nem annyira mérgező, mint más liliom, de ne hagyja, hogy az állatok vagy a gyerekek megegyék.
-1
Persze ... ha öntözi őket. Alapvetően a nedves törülközők élő megfelelője.
Kris
2016-01-21 05:13:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ha a szoba kicsi, oldatot készíthet egy vödör víz és néhány kg konyhasó (nátrium-klorid vagy kálium-klorid) felhasználásával.

Nagy mennyiségű sót öntsön a vödörbe. , és adjunk hozzá vizet, amíg a só nem szív fel több vizet. Ezt nevezzük telített sóoldatnak.

A megoldás megpróbálja a szoba páratartalmát 75% körül tartani.

Ezenkívül használhat egy vödör vizet is, törölköző és ventilátor, hogy ezt könnyebben megtehesse.

Csatlakozás az LH-hoz, hogy mit mondjon: ** A telített sóoldat az egyetlen okos módszer ** az OP által kért módon. A primitív párásítónál összetettebb dolgok kitalálása (lásd a radiátor víztartályát) kevéssé furcsa.
Csak a csípéshez - annyi vizet adhat hozzá, amennyit csak akar, egy sóval teli vödörbe (feltéve, hogy a vödör elég nagy). A megbízható telítéshez hozzáadja a vizet, majd hozzáadja a sót, és addig kevergeti és sózza, amíg a só fel nem oldódik.
Csak meg akartam említeni, hogy NE alkalmazzuk a fent említett telített só módszert. Ez nedvességmentesíti a szobát, nem pedig nedvesíti, ahogy az eredeti poszter kérte. A levegőben lévő vízmolekulák parciális nyomása nagyobb lesz, mint a sóoldat által generált víz parciális nyomása, így a telített sóoldat a levegőben lévő vizet veszi be, nem adja ki.
@DavePeterschmidt nincs pont az oldat koncentrációjában, amikor a parciális nyomások kiegyenlítődnek? Ez azt jelenti, hogy az óceánok szárítják a levegőt (vagy megtennék, ha a nap és a szél párologtató ereje nem lenne jelen)?
"Öntsön nagy mennyiségű sót a vödörbe, és adjon hozzá vizet, amíg a só nem szív fel több vizet." Ennek nincs értelme. Van egy korlát, hogy egy vödör víz mennyi sót képes felszívni, és _ ez_ telített oldatot hoz létre. De bármely adott mennyiségű só korlátlan mennyiségű vízbe szívódhat fel: csak tovább adhat hozzá vizet.
Itt fizikus. Csatlakozott az LH-hoz az @DavePeterschmidt's comment: szavazatához. Ez egy * de * párásító. A só jobban hidratált akar lenni, mint amilyen, ezért megpróbálja kiszívni a vizet a levegőből. Ha a levegő száraz, akkor ezt nem fogja megtenni, és nedvességet juttat a levegőbe (ami végül ~ 75% -os páratartalmat eredményez, amint a válasz mondja), de lassabban és kevésbé hatékonyan, mint ha csak vizet tesz a vödörbe anélkül, hogy só. (Ez végül 100% -os páratartalmat eredményez, bár ez természetesen nem fog bekövetkezni, mivel új száraz levegő szivárog be a helyiségbe.)
Az @kris javasolja ezt a megközelítést talán azért, mert a sós oldat segít megelőzni a * túlzott * párásodást? (azaz a telített sóoldat lehetővé teszi a páratartalom 75% -ra való felmászását, és megpróbálja megakadályozni, hogy a tiszta víz fölé emelkedjen, amely magasabbra fog egyensúlyozni az elméleti max. 100% -nál - felismerve, hogy mindkettő alacsonyabb párásítást eredményez az új száraz levegő.)
Köszönöm a válaszokat. Ezt a módszert alkalmazzuk a páratartalom-szondák kalibrálásához, és meglehetősen kicsiben fordul elő. A páratartalom hozzáadása sokkal tovább tart, mint annak eltávolítása (lítium-klorid használata). Passzív rendszerként azonban csendes, és hosszú évekig fenntartja önmagát.
Olyan sokan félreértenek itt ... A sóoldat csak akkor szívná fel a páratartalmat, ha nedves a levegő. A "száraz" szoba H2O parciális nyomása alacsonyabb, mint az oldat egyensúlyi gőznyomása. Dicséret @Kris-nek ehhez az intelligens megoldáshoz, de lehet, hogy mégis tiszta vizet használok, ez még Malajzia ilyen nedves országában is elég.
Őszintén szólva, sokkal jobban aggasztom, hogy mi történik a padlómmal, amikor valaki átbukik azon a vödörön. Az áztatott szőnyeg vagy padlólemez minden bizonnyal a szoba kellemes megnedvesítésére szolgál, de nem hiszem, hogy ez lenne kívánatos megoldás.
Umber Ferrule
2016-01-20 22:24:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nagy tál vizet a szobában veled.

Ezt akkor csinálom, amikor a gyerekeknek orrdugulása / megfázása van

Nagyon kicsi nitpick: A tálak alja általában kisebb, mint a teteje, ami megkönnyíti a véletlenszerű billentést. Egy (hengeres) edény ugyanezt a hatást érné el, és kevésbé hajlamos a borulásra.
Pontosabban állítsa az edényt a hőelvezető nyílás elé vagy a radiátor tetejére. Ha pedig kemény vize van, használjon valami olcsót és eldobhatót, mivel az elpárologtató vízből származó lerakódások sajnálatos dolgokat okoznak a tartályban.
ha lebeg egy pár meggyújtott teafény a vízben, az segít a levegő keringésében a víz felett. erre jó a kutyák vizes tálja, mivel általában széles az alapja.
@Spongman nem égetné meg a kutya az orrát?
user371366
2016-01-22 04:03:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Használjon rizsfőzőt, amely tele van vízzel. A legtöbb elektromos vízforralóval ellentétben a víz forralása mellett is tovább fog működni, de kikapcsol (vagy alacsonyabb „melegen tartás” állapotba kerül), ha a víz elfogy, és a hőmérséklet 100 ° C fölé emelkedik.

Ennek ellenére vigyáznia kell; túl jól működhet, és latyakossá varázsolja a falakat. Használjon igazán kicsi rizsfőzőt, hacsak nem igazán nagy szoba.

Szárazon futtatni nem biztonságos. Ne hagyatkozzon arra, hogy a kapcsoló levágja, ha kiszalad. Legjobb esetben meghibásodik a hibamentes biztosíték, és készüléke már nem működik. Legrosszabb esetben...
fuzzy_onesie
2016-01-21 20:10:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Fürdés közben, vagy csak töltse fel a fürdőkádat egy kis vízzel, párásítja a szobáját. Zuhanyzás vagy fürdés után hagyja nyitva a fürdőszoba ajtaját, hogy kijöjjön a gőz és megnedvesítse szobáját.

JDługosz
2016-01-22 14:58:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A nagyszüleim vízitálcákat raktak a (padlószintű) csatornák elé.

Észrevettem, hogy egy nagy akvárium párásítóként működik.

Amikor Megkönnyebbülésre volt szükségem, és még nem volt párásítóm. Megpróbáltam vizet permetezni a kandalló téglái köré. Ez meleg borogatásként segít az orrmelléküreg-fájdalom esetén, és párás lélegző levegőt is biztosít.

Ezt azért támogatom, mert vannak padlószintű csatornáink (ellentétben azzal a nagy szavazattal rendelkező radiátoros választól), hogy a háziállatok számára mindenképpen le kell tennünk a vizes tálakat. Ideális megoldásnak tűnik a kedvtelésből tartott vizes tálak egyszerű áthelyezése a csatornák közelében.
Zeiss Ikon
2016-01-20 22:10:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hagyjon elektromos vízforralót vízzel melegítve.

Ha ezt mégis megteszi, vigyáznia kell a hideg falakon (például komódok és ágyak mögött) lévő páralecsapódásra vagy az elfolyásra. az ablakok izzadásától, ami penész növekedést okoz. Az orrával a szárazságtól kezdve jelentkező problémák semmit sem okoznak abban, amit a fekete penész okoz.

és a vízforraló kifogyott a vízből
Ez szintén aggodalomra ad okot, de a legtöbb elektromos vízforraló automatikusan kikapcsol, ha megszáradnak. Csak azoknak hiányzik ez a funkció, amelyek már régen készültek.
Az @ZeissIkon: az Egyesült Államokban, legalábbis körülbelül 2010 körül, rengeteg olcsó vízforralónak (vagyis a Targethez hasonló bolt alsó részének modelljeinek) nem volt automatikus kikapcsolása. Odaköltözve az Egyesült Királyságból, ahol egész életemben soha nem láttam olyat, amelyik nem, eléggé megdöbbentem.
Ez sok energiát igényel, és az automatikus kikapcsolás nélküli vízforraló kiszáradásának, majd megolvadásának a kockázatát jelenti.
-1
@PeterLeFanuLumsdaine Egyébként egészen biztos vagyok abban, hogy az automatikus kikapcsoló mechanizmus törvényi előírás az elektromos vízforralók számára az Egyesült Királyságban, ami megmagyarázza, hogy egyikünk sem látott még soha ilyen funkció nélkül.
@DavidRicherby Abszolút, és SOHA ne bízzon az automatikus kikapcsolásban, ez kényelem, nem életmentő berendezés. Az enyém 3 év után leállt megbízhatóan. Van egy hibamentes túlmelegedési biztosíték, de ezután a vízforraló egyáltalán nem fog működni.
Free Consulting
2016-01-21 20:51:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Részletesen kitérek Umber Ferrule válaszára. Mivel a birtokom meglehetősen olcsó, megengedhetem magamnak, hogy néhány négyzetmétert szenteljek egy elég nagy polietilén medencének, például ez:

Több megfontolandó dolgok:

  • a párologtatás a víz felszínén történik, ezért a terület itt jelentős paraméter (ez a négyzet alakú tálat / medencét sokkal jobbá teszi, mint a kereket)
  • működik legjobb nyílt térben, ahol a légáramlás jelen van, lehetővé téve a párás és száraz levegő szabad keveredését
Bár ez elképzelhető módon magában foglalhat egy tárgy megvásárlását, rengeteg embernek is van valami ilyesmi. Ezt a módszert használjuk ott, ahol élek, és egész jól működik!
Még ezek megvásárlása is sokkal olcsóbb, mint a 24 órán át üzemelő rizsfőző vagy elektromos vízforraló számára szükséges villamos energia ...
@Alexander - amíg valaki elkerülhetetlenül elakad rajta, és ki kell cserélnie a padlóját.
Ha kórházi tartózkodása van, általában ingyen adnak egy ilyen műanyag medencét. Fogkefe, paszta és dezodor is!
rogerdeuce
2016-01-22 04:10:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sört főzni. Egy 5 literes adag sör 2-3 órán át forral és forral (a kályha receptjétől és erősségétől függően). Egy 2 hálószobás apartmanban 1 vagy 2 adagot készítenek minden héten, így párásabb a levegő.

Igyon még sört. Elég fogyasztása után nem fogja érezni az orrát, így a "száraz orr" miatt aggodalomra ad okot. Ezenkívül elég gyakran fog futni / mászkálni a fürdőszobába, hogy maga is párásítsa a levegőt. Ezen felül nyugodtan alszol. Sok szerencsét.
@BobJarvis: Valójában a nehéz alkoholfogyasztásról ismert, hogy hidratáló hatású, de ez valószínűleg rossz terv. Ne feledje, ez segít abban, hogy nem törődik azzal, hogy mennyire kiszáradt, és mindenképpen segít aludni, de valószínűleg másnap megbánja ...


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...